Nagrada
Razpis za 2. nagrado družbeno odgovornih podjetniških praks za partnerstva, inovacije in spremembe  2014

Pod pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje


Izšel je Zbornik finalistov Nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks za inovacije, partnerstva in spremembe 2014! Zbornik si lahko ogledate tukaj.

 

 

ZNANI SO ZMAGOVALCI NAGRADE!

 

V kategoriji velikih podjetij je nagrado prejelo podjetje Si.mobil d.d. za projekt »Žur z razlogom – Služba me ne išče«, v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa je nagrado prejelo podjetje CareDesign, sistemi povezovanja, d.o.o. s projektom »Nacionalna točka za starejše MATijA«. Posebno priznanje za najbolj inovativno in obetajočo prakso 2014 je prejelo podjetje Jazon d.o.o. s projektom »Razvoj zelene socialne franšize eTRI«.

 

Si.mobil z znamko ORTO skrbi za ozaveščanje mladih preko Žura z razlogom že od leta 2004. »Projekt Žur z razlogom – služba me ne išče prispeva k reševanju enega najbolj perečih družbeno-ekonomskih problemov v Sloveniji – zaposlovanju mladih. Ekonomski vidik družbene odgovornosti, to je prispevek podjetja k ekonomskemu razvoju družbe, pa je eden najzahtevnejših vidikov družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. Želimo, da se projekt nadaljuje in da bi mladi preko projekta dobili zanesljive in razvojno naravnane zaposlitve«, je o zmagovalnem projektu v kategoriji velikih podjetij poudarila predsednica ocenjevalne komisije nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks dr. Adriana Rejc Buhovac.

 

MATijA je nacionalna točka, ki na enem mestu preko brezplačne telefonske številke omogoča dostop do informacij, pomoči in storitev, namenjenih starejšim. Glavni namen projekta je starejšim omogočiti, da lahko dalj časa samostojno in bolj kvalitetno bivajo v domačem okolju. »Projekt podjetja Care Design prestavlja zelo inovativen pristop k partnerstvu. Care design je žirijo navdušil že s tem, kako skrbno v svojih procesih vgrajuje in uresničuje etična načela, ki zavezujejo tudi partnerje. Potencial višje odgovornosti ima marsikatera dobra praksa, dejansko pa je redko izkoriščen, nikoli pa na tako temeljit način kot v primeru prijavitelja Care Design«, je o projektu zapisala strokovna žirija.

 

Posebno priznanje za najbolj inovativno in obetajočo prakso 2014 je prejelo podjetje Jazon d.o.o.. Zelena socialna eTRI franšiza temelji na poslovnem modelu eTRI, katerega osnovno poslanstvo je ustvarjanje zelenih delovnih mest za ranljive skupine. “Zelo zanimivo partnerstvo družbeno odgovornih praks, ki predstavlja nov in svež pristop k mreženju akterjev na podlagi kolektivnosti. Lahko bi rekli, da igrajo pionirsko vlogo in so že po svoji definiciji trajnostni, saj je trajnostni razvoj v vseh razsežnostih njihovo bistvo. V projektu, oz. konzorciju Jazon vidimo potencial in želimo si, da bi ga slovenska javnost podrobneje spoznala in bi tako njihovo »oranje ledine« dobilo še višji smisel. Demografska in geografska struktura v Sloveniji sta idealni za nastanek posnemovalcev”, je o projektu zapisala strokovna žirija.

 

Na razpis, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje, se je prijavilo 9 majhnih oz. srednje velikih podjetij in 4 velika podjetja.

 

V kategoriji velikih podjetij so se v finale uvrstili: Ljubljanske mlekarne, d. d. s projektom Računalniške simulacije potencialnih funkcionalnih prehranskih dodatkov – lovilcev kemijskih karcinogenov, Si.mobil d.d. s projektom Žur z razlogom – Služba me ne išče in  UniCredit Banka Slovenija d.d. s projektom Dolgoletno partnerstvo z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje.

 

V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa so se v finale uvrstili: CareDesign, sistemi povezovanja, d.o.o. s projektom Nacionalna točka za starejše MATijA, Jazon d.o.o. s projektom Razvoj zelene socialne franšize eTRI, Microsoft d.o.o. s projektom Simbioza med generacijami, SVET VMES, arhitekturno projektiranje, d.o.o. s projektom Vabilo k učenju in igri _ Projekt prenove obstoječih izobraževalnih ambientov in ŠS storitveno podjetje d.o.o. s projektom »Moje izkušnje«.

 

 

 

Na razpis so se lahko prijavila podjetja v sodelovanju z najmanj enim nepodjetniškim deležnikom (partnerjem), kar predstavlja inovativen koncept na področju družbeno odgovornih nagrad, ki se ponavadi osredotočajo le na posamezna podjetja kot samostojne akterje.

 

 

Partnerji nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks so:

 

AmCham - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji

 

CNVOS - mreža slovenskih nevladnih organizacij

 

CSR Europe

 

Ekonomska fakulteta

 

Fakulteta za družbene vede

 

PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi

 

UNGC Slovenija

 

Združenje delodajalcev Slovenije

 Dogodki in aktivnosti

11.12.2017DRUŽBENO ODGOVORNI HACKATHON
več

12.12.2017Družbena odgovornost podjetij v praksi in politikah
več

01.03.2018Novosti na področju trajnostnega/nefinančnega poročanja: spletni seminar
več

Galerija